NEW 92-BED RESIDENCE HALL

Architechnics designed a new 3-story, 92-bed residence hall for Quincy University that was sited in the residential sector of the main campus.  The new facility is directly across from the Student Union building.  The 36,000 square foot building features private bedrooms that are configured in one, two, and three bedroom suites.  The suites are configured to provide a common living room, small (full) kitchen, and sit-down dining area.  The three bedroom unit has one full bath with another separate lavatory near the private bedrooms.  The “suite-style” arrangement provides another unique residential offering on the campus.  The residence hall has elevators, a large lounge area on the main floor, and lounge areas on upper floor; all with soft seating and flat screen TV’s.

Large laundry facilities are located on each floor.  A state-of-the-art heating and cooling system will use a variable refrigerant flow system that allows individual room temperature control.  The building was constructed in a very short time frame  due to the design of the building’s structural system:  a pre-manufactured panelized process that allows walls and floors to be pre-fabricated in factory-controlled conditions, shipped to the site, and assembled.  This allowed for a very short construction period and efficient cost model (mostly in field labor savings).  The exterior finish materials blends with standard campus-wide theme for recently constructed new and remodeled buildings on the main campus.  The exterior has a uniform modular face brick with cut limestone banding, cut limestone window sills and heads, as well as cut limestone medallion façade treatments.  Window fenestration is a medium bronze extruded aluminum casement window with tinted, insulated, Low E energy efficient glazing.  The roof is a medium bronze standing seam metal roofing system.  Exterior site amenities include well-lighted paved outdoor eating and activity areas, patios, a gazebo, and a shelter house.  The remainder of the site is mostly open, landscaped, and planted lawn areas, and a storm water detention basin to help manage storm water runoff from the site.